Στην κορυφή του βράχου στην Ακρόπολη δεσπόζει ο Παρθενώνας, ο γνωστότερος αρχαίος ναός σε όλο τον κόσμο. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 448 π.Χ. και ο Παρθενώνας εγκαινιάστηκε το 438 π.Χ. Ήταν αφιερωμένος στην προστάτιδα της πόλης της Αθήνας, θεά Αθηνά, άγαλμα της οποίας βρισκόταν μέσα στο ναό.
Για την ολοκλήρωσή του Παρθενώνα συνεργάστηκαν οι αρχιτέκτονες Ικτίνος και Καλλικράτης καθώς και ο περίφημος γλύπτης Φειδίας που ήταν υπεύθυνος τόσο για τον γλυπτό διάκοσμο, όσο και για το περίφημο χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς που δυστυχώς δεν σώζεται σήμερα.
Ο Παρθενώνας αποτελεί μοναδικό αρχιτεκτονικό επίτευγμα, που αφήνει άφωνο κάθε επισκέπτη. Η εντυπωσιακή και μεγαλόπρεπη όψη του ναού επιτυγχάνεται με τη χρήση μιας σειράς μαθηματικών αναλογιών. Η εφαρμογή τους στην κατασκευή του Παρθενώνα, μαζί με μια σειρά ιδιομορφιών (όπως η ελαφριά κλίση των κιόνων προς το εσωτερικό του ναού) δημιούργησαν ένα αισθητικά τέλειο αποτέλεσμα.
Ο ναός είναι δωρικού ρυθμού και είναι από τους ελάχιστους αρχαίους ναούς που ήταν φτιαγμένος ολόκληρος από μάρμαρο. Μάλιστα στην κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε το περίφημο πεντελικό μάρμαρο. Τόσο οι μετώπες και τα αετώματα του ναού, όσο και η ζωοφόρος που διατρέχει όλο τον Παρθενώνα είναι διακοσμημένες με εντυπωσιακές ανάγλυφες παραστάσεις. Γλυπτά με θέματα παρμένα τόσο από την ελληνική μυθολογία (Τιτανομαχία, Γέννηση Αθηνάς από το κεφάλι του Δία), αλλά και την πραγματική ζωή (Παναθήναια), και σμιλεμένα με απαράμιλλη τέχνη που έδιναν στον Παρθενώνα μια ασυναγώνιστη ομορφιά.
Στα πλαίσια της προστασίας του Παρθενώνα από τη φθορά του περιβάλλοντος, σταδιακά αρκετά τμήματά του αντικαθίστανται με πιστά αντίγραφα. Τα αυθεντικά τμήματα του Παρθενώνα μπορείτε να τα θαυμάσετε στο υπερσύγχρονο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.
Ο Παρθενώνας διατήρησε την αρχική του μορφή έως τον 5ο αιώνα μ.Χ. οπότε και μετατράπηκε σε εκκλησία, ενώ την περίοδο της Τουρκοκρατίας έγινε τζαμί. Το 1687 ενώ οι Ενετοί πολιορκούν την Ακρόπολη, μια οβίδα χτύπησε τον Παρθενώνα και μεγάλο κομμάτι του κατέρρευσε. Το μνημείο υπέστη και νέα ζημιά με την λεηλασία του από τον λόρδο Έλγιν που ξήλωσε πολλά από τα γλυπτά του, τα οποία βρίσκονται (μαζί με την Καρυάτιδα) στο Βρετανικό Μουσείο. Οι πρώτες προσπάθειες αναστήλωσης του Παρθενώνα ξεκίνησαν περίπου το 1900, ενώ τα έργα συντήρησης και προστασίας αυτού του μοναδικού για την ανθρωπότητα μνημείου συνεχίζονται αδιάκοπα ως και σήμερα.