Στο νοτιοανατολικό τμήμα του νομού Φωκίδας βρίσκονται οι Δελφοί.
Οι Δελφοί αποτελούν μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, καθώς εδώ βρισκόταν το σημαντικότερο μαντείο του αρχαίου κόσμου. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Δίας απελευθέρωσε από τις δυο άκρες του σύμπαντος δυο αετούς για να εντοπίσει το κέντρο του κόσμου. Το σημείο που συναντήθηκαν οι δυο αετοί ήταν οι Δελφοί που απέκτησαν το προσωνύμιο «Ομφαλός της γης».
Η ιστορία του μαντείου και των Δελφών γενικότερα ξεκινά περίπου τον 8ο αιώνα π.Χ. όταν επικρατεί η λατρεία του Απόλλωνα και κατασκευάζεται στην περιοχή ναός αφιερωμένος σε αυτόν. Ο ναός και οι Δελφοί αποτελούσαν την έδρα της Πυθίας, της πρωθιέρειας του Απόλλωνα που μετέφερε τον χρησμό του θεού προς όποιον πιστό ερχόταν να ζητήσει τη συμβουλή του. Ολόκληρες ελληνικές πόλεις αλλά και επισκέπτες από κάθε σημείο του τότε γνωστού κόσμου έφταναν στου Δελφούς φέρνοντας αφιερώματα, για να ζητήσουν τον (κωδικοποιημένο και συνήθως αμφίσημο) χρησμό της Πυθίας πριν πάρουν μια σημαντική απόφαση. Στους Δελφούς διοργανώνονταν και τα περίφημα «Πύθια», οι δεύτεροι σε σημασία αγώνες στην Ελλάδα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Το μαντείο των Δελφών γνωρίζει μεγάλη ακμή για αρκετούς αιώνες, μέχρι να τερματιστεί οριστικά η λειτουργία του το 394 μ.Χ. με διάταγμα του Βυζαντινού αυτοκράτορα Θεοδοσίου.
Σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών ανάμεσα στα εκατοντάδες αξιοθέατα ο ξεχωρίζουν:
- Ο Ναός του Απόλλωνα, το επίκεντρο του μαντείου και σημείο όπου η Πυθία έδινε τους χρησμούς
- Την Κασταλία Κρήνη, την ιερή πηγή όπου έπλεναν τα πρόσωπά τους η Πυθία, οι ιερείς αλλά και όσοι ζητούσαν χρησμό.
- Ο Θησαυρός των Αθηναίων, ένας ναός-θησαυροφυλάκιο με εντυπωσιακή διακόσμηση
- Το Αρχαίο Θέατρο των Δελφών, χωρητικότητας πέντε χιλιάδων θεατών
- Το Αρχαίο Στάδιο των Δελφών, όπου διεξάγονταν τα αγωνίσματα στα «Πύθια»
Και πολλά άλλα αξιοθέατα που σε συνδυασμό με τη μοναδική φυσική ομορφιά του τοπίου θα σας κάνουν να μην θέλετε να φύγετε.
Μαζί με τον αρχαιολογικό χώρο φυσικά θα επισκεφθείτε και το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών.